Het Kruithuis in 's-Hertogenbosch staat bekend als het laatste kruithuis dat dateert uit de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) in Nederland. Op initiatief van de gemeente 's-Hertogenbosch onderging dit rijksmonument een duurzame restauratie en transformatie tot vesting- en watermuseum. HPL leverde voor het project vier verschillende typen producten.
De samenwerking
In het voortraject speelde HPL al een actieve rol in samenwerking met de adviseurs van Witteveen+Bos. De succesvolle uitvoering vond plaats in nauwe samenwerking met Kuijpers Helmond als installateur en Nico de Bont als aannemer. Omdat de situatie bij monumentale panden soms afwijkt van de initiële verwachtingen, is samen met Kuijpers overlegd over de meest geschikte aanpak voor het Kruithuis.
Het architectenbureau achter het project is BiermanHenket, met de gemeente 's-Hertogenbosch als opdrachtgever.
Vloerdozen voor het monumentale pand
We hebben voor het project Het Kruithuis vier verschillende producttypen geleverd:
Met name op de begane grond zat de uitdaging voor HPL, Kuijpers en Nico de Bont. Daar bevond zich een zandbed als onderlaag, waarboven de betonnen vloer werd gestort. Na het storten is de vloer uitsluitend gevlinderd, waardoor direct het eindresultaat werd behaald. Dankzij goede communicatie tussen de partijen mag het resultaat er zijn.
Monumentaal pand
Het Kruithuis in 's-Hertogenbosch, een opvallend zeshoekig gebouw van baksteen en natuursteen, is het enige overgebleven kruithuis uit de Tachtigjarige Oorlog in Nederland.
Het monumentale pand gaat na ruim vierhonderd jaar na de oorspronkelijke bouw, een nieuwe toekomst als vesting- en watermuseum tegemoet.
In 2024 opent Kring Vrienden 's-Hertogenbosch het nieuwe museum, dat naar verwachting een populaire bestemming zal worden voor toeristen in de stad.
Betrokken partijen
Opdrachtgever: Gemeente ’s-Hertogenbosch en Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch
Architecten: BiermanHenket
Aannemer: Nico de Bont
E-installateur: Kuijpers Helmond