In gesprek met Guus Hurkmans: ontmoet onze engineer

Deze week vertelt Guus over zijn werk bij HPL, zijn rol, motivaties en hoe hij uitdagingen aangaat.

Kun je wat vertellen over jezelf en hoe je bent begonnen in de engineering?
Mijn naam is Guus Hurkmans, ben 33 jaar, woonachtig in Beek en Donk. Ik werk nu 3,5 jaar als engineer voor Hurkmans Plaatwerk en ik heb een zoontje van iets meer dan een jaar nu. Mijn hobby’s zijn voetballen (veld en zaal), drummen en concerten bezoeken. Mijn interesse in techniek begon al jong, toen ik met LEGO begon te bouwen en gefascineerd raakte door de techniek erachter.

Welke taken en verantwoordelijkheden heb je hier bij dit bedrijf?
Mijn werkzaamheden zijn heel divers. Ik ben verantwoordelijk voor de engineering en zorg ervoor dat producten maakbaar zijn. Daarnaast werk ik aan de ontwikkeling en verbetering van nieuwe producten. Ook horen calculaties, werkvoorbereiding en planning tot mijn taken. Om de productie soepel te laten verlopen, spring ik in geval van nood soms bij achter de pons-lasercombinatie.

Wat sprak je aan in de wereld van plaatwerk en waarom heb je voor HPL gekozen?
Na zeven jaar ervaring in de machinebouw koos ik bewust voor HPL vanwege de uitdaging die het biedt. Het ontwikkelen van maakbare, betaalbare en innovatieve producten verreist slimme oplossingen die de kwaliteit verbeteren en tegelijkertijd zorgen voor een uniek product dat zich onderscheidt van de concurrentie. Daarnaast sprak het brede takenpakket bij HPL me erg aan.

De overstap naar het familiebedrijf kwam op het juiste moment. Mijn vader zocht een nieuwe engineer, en ik zag dat als de perfecte gelegenheid om te ontdekken of HPL bij mij paste. Eerder had ik bewust gekozen om niet direct in het familiebedrijf te starten; ik wilde eerst ervaring opdoen in andere bedrijven. Toen de vacature voor engineer bij HPL vrij kwam, heb ik die kans met beide handen aangegrepen. Het voelt goed om mijn expertise nu binnen dit mooie familiebedrijf in te zetten.

Hoe ga je om met technische uitdagingen in een project? Kun je een voorbeeld geven?
Bij het aanpakken van technische uitdagingen komt mijn ervaring met langlopende ontwerpen goed van pas. Ik heb weleens dat ik een opdracht binnenkrijg waarvoor ik al een ontwerp heb getekend, soms een jaar of zelfs twee jaar geleden. Dit zorgt ervoor dat we snel kunnen schakelen, maar ook dat ik meteen begin te controleren of het ontwerp aan de huidige vereisten voldoet, zoals draagkracht en maatvoering. Een voorbeeld hiervan was de verbetering van onze instort vloerdoos, waarbij extra ruimte werd gecreëerd zonder de draagkracht en maakbaarheid in gevaar te brengen.

Hoe werk je samen met productie en assemblage om projecten goed uit te voeren?
Bij grote projecten werken we vaak gezamenlijk. Bij een lopende grote project, hebben we ervoor gekozen om meerdere leveringen per verdieping te doen, wat goed wordt afgestemd met de productie en onze magazijn logistieke medewerker. Grote projecten plannen we ruim van tevoren in om ervoor te zorgen dat alles haalbaar blijft. Wekelijks evalueren we de voortgang en bepalen we waar extra inzet nodig is. We controleren ook of alles volgens plan verloopt en passen aan waar dat nodig is.

Als er in de productie iets niet klopt of aanpassingen nodig zijn, komen medewerkers naar kantoor om dit samen op te lossen. Andersom loop ik ook zelf naar de werkvloer als ik merk dat iets versneld moet worden. Deze korte communicatielijnen zorgen ervoor dat we snel kunnen schakelen.

Op welk product of project ben je het meest trots in je werk als engineer, en waarom vind je dit motiverend of inspirerend?
Ik ben vooral trots op het proces van productverbeteringen, installatiegemak, montagegemak en het totaalplaatje. Een mooi voorbeeld hiervan is de Multibox, een universeel systeem met sterke draagkracht waarmee eindklanten hun componenten kunnen kiezen die in een specifieke omgeving benodigd zijn.